26 comments on “Tuan Guru Haji Yusoff bin Haji Saad

  1. assalamualaikum saudara..ziarah jap,dan kebetulan saya salah seorang bekas pelajar sek. pondok sg.bakap.menarik artikel tuan.banyak info kat blog ni,menarik.thanks.wasalam.

  2. saya seorang bekas pelajar s.bakap, tamat pengajian pada tahun 2008, dan saya suka dgn artikel d atas krn mngngatkn asl usul tntg pndk s.kp yg pnoh barakah……..AMIN

  3. saya seorang bekas pelajar s.bakap gak, tamat pengajian pada tahun 2008, pondok s.bkp mmg best,mninggalkn ksan yg mndlm kat sy………pndk s.kp yg pnoh barakah……..AMIN

  4. salam alaik…..hurm……firstly…this the great articles……..congrat 2 the writer……muhd hazrie abd wahab………..klu x slah lar kan….to ‘atiqah n maryam…..im proud of you 2…coz w’luapun dok kt koala lompo n still study kt (kuis)sempat jgk korang bkak blog sek sendiri…..atau lbey tepat blog yg menceritakan tentang ‘TUAN GURU” kite…ouppps…terlepas ckap lar pulak..hehe……dah berkali2 sy bkak blog ne,tp wk2 tue xde comment dr spe2…so,i rse nobody’s opened this blog….hah….kpd spe2 yg ade bce artikel tntg ‘TUAN GURU’ arap2 sudi lar comment2 spaye sy xde lar boring asyik bce comment org yg sme jer….for surely,bce lar artikel tntg tok guru ne bebyk kali own xpe…xrugi n xkn boring pnye…..trust me……urmh……the best part about TUAN GURU adalah lahir di kampung relau,kulam kedah……n hopely MADRASAH IRSYAD bertahan buat selame-lame nyew lar….so,sy arap sgt2 kpd penulis…….klu rajin lg,wat ler byk2 cket blog tntg guru2 ‘MADRASAH IRSYAD AL ASYRAF AL WATANIAH’……baru ler sek 2 akan lbey terkenal….did i too much…????????!!!!!!! i hope so………wassalam…..

  5. salam,
    bla ada blog nih? tak ramai plajar kita yang nak komersialkan tntang skolah kita dlm alam maya,, ” syabas sdara “.. bebaru nih ust. fuzy baru menyiapkan sebuah blog ponsoksungaibakap rajin la kesana bg support skit.. dlm tu bliau akan myediakan aktiviti pondok sprti perjumpaan bkas plajar dan mungkin akan ada sebagainya lagi… dan juga tak lama lagi akan ada ihtifal sanawi di skolah..

  6. beng alquds :

    salam,
    bla ada blog nih? tak ramai plajar kita yang nak komersialkan tntang skolah kita dlm alam maya,, ” syabas sdara “.. bebaru nih ust. fuzy baru menyiapkan sebuah blog ponsoksungaibakap rajin la kesana bg support skit.. dlm tu bliau akan myediakan aktiviti pondok sprti perjumpaan bkas plajar dan mungkin akan ada sebagainya lagi… dan juga tak lama lagi akan ada ihtifal sanawi di skolah..

    syazmieza@nowty_gurl :

    salam alaik…..hurm……firstly…this the great articles……..congrat 2 the writer……muhd hazrie abd wahab………..klu x slah lar kan….to ‘atiqah n maryam…..im proud of you 2…coz w’luapun dok kt koala lompo n still study kt (kuis)sempat jgk korang bkak blog sek sendiri…..atau lbey tepat blog yg menceritakan tentang ‘TUAN GURU” kite…ouppps…terlepas ckap lar pulak..hehe……dah berkali2 sy bkak blog ne,tp wk2 tue xde comment dr spe2…so,i rse nobody’s opened this blog….hah….kpd spe2 yg ade bce artikel tntg ‘TUAN GURU’ arap2 sudi lar comment2 spaye sy xde lar boring asyik bce comment org yg sme jer….for surely,bce lar artikel tntg tok guru ne bebyk kali own xpe…xrugi n xkn boring pnye…..trust me……urmh……the best part about TUAN GURU adalah lahir di kampung relau,kulam kedah……n hopely MADRASAH IRSYAD bertahan buat selame-lame nyew lar….so,sy arap sgt2 kpd penulis…….klu rajin lg,wat ler byk2 cket blog tntg guru2 ‘MADRASAH IRSYAD AL ASYRAF AL WATANIAH’……baru ler sek 2 akan lbey terkenal….did i too much…????????!!!!!!! i hope so………wassalam…..

    a

  7. s’kum kpd pembaca…..kpd pelajar yg mengenali saya….
    saya rindu kmu my bestfriend….
    kpd mohd hafiz bin amri…..
    if nak khawin jemput2 ye…
    mizzzz… u

    ct
    brunei

    • love apeys amri :

      s’kum kpd pembaca…..kpd pelajar yg mengenali saya….
      saya rindu kmu my bestfriend….
      kpd mohd hafiz bin amri…..
      if nak khawin jemput2 ye…
      mizzzz
      2 apeys studen mmu
      u
      ct
      brunei

  8. assalamua’laikum.. Ya allah.. Alhmdlillah.. Allahuakbar.. Rupa2nya da jgk yg ingin serlahkn sek0lah miaw nie.. Walau jauh dimata tp dkat dihati.. Sk0lah yg pnuh barakah.. Mudah2an sk0lah nie sntiasa dlm prlndungn n krdh0aan allah..

  9. salam..bismillahi maa syaa allah..allohu akbarr laa ilaa ha illallah allah..allah..allah..sahabat2 boleh cal 0175930007 ok gerak alamat hidup diam alamat mati gerak olehmu ke arah mulia paling mulia agong mulia maha mulia berpalinglah drpd hina paling hina agong hina..

  10. mudah2han mereka2 yg masih terus istiqamah dipondok2 hal jemaah maka muzakarahlah akan segala ilmu dan amal yg manafaat dlm akhlak aqidah serta feqh agar menjadi cahaya keseluruh diri rohani jasmani seterusnya segala kemusykilan2 maka rujuklah akan ahlinya yg arif halnya lagi jgn membenci keji hina akan ahli2 pondok dan tok2 guru pondok serta ulamak2 yg beramal akan ilmunya maka hasil baraqahnya lah melimpah ruah dapat kita merasai cahaya ilmu dan amal keseluruh diri2 kita intahaa..

  11. salam warga abjad(a)pondok sg bakap khususnya wa warga pondok amnya mudah2han diberi rahmat oleh allah dan diberi syafaat oleh rasulullah s.a.w.serta diberi baraqah oleh guru2 yg ada silsilah hatta rasulullah s.a.w.amin2 maka jika warga pondok ingin lihat pondok sg bkp bercahaya cahaya dgn sinaran rabbuljalil seumpama hal org2 alim ulamak terdahulu maka awal2 hidupkan dgn muzakarah2 akan ilmu2 yg bermenafaat dlm ugama allah syariat rasulullah s.a.w. serta ilmu amalan ulamak2 yg mewaris mrk itu drpd khalaf salaf wa sahabat2 hatta rasulullah s.a.w. maka hidupkan amalan2 yg dibangsakan kerohanian tk kisah apa shj jgnlah hatta sesat aqidah syariat dan akhlak dan terpesong drpd hukum syarak maka terus hidupkan amalan2 ulamak2 dgn selawat2 bertasbih tahmid2 wirid2 zikir2 wa apa saja amalan2 dibangsakan kerohanian silakan teruskan maka jgnlah sampai tinggal mengaji akan kitab2 ulamak yg di ajar dimadrasah dan mentelaahlah kitab2 ulamak tiap2 hari dan muzakarah apa2 yg banyak tk faham tk tahu tanyalah akan ahlinya yg arif saja seterusnya bagi mrk2 yg berilmu dipondok usah hijab jadikan dinding tk nampak kebenaran larilah drpd sifat2 mazmumah yg hina disisi allah terima pakailah sifat2 mahmudah yg dipuji oleh allah ila yaumiqiyamah maka didiklah ajarilah sayangilah kasihanilah mrk2 marahlah bantahlah pukullah semata mata kerana allah jgn nafsu sertakan dgn doa hargailah sapa2 dibawah didikan jagaan yg di amanah olah allah dan mudah2han allah ampunkan segala dosa2 kita intahaa..

  12. Salam ya ahli pondok..moga sihat afiat hendaknya..hamba sebenarnya dah lamo tk dongar budak2 bersilat serta berwirid zikir kt dlm pondok seronoknya jika beramai ramai kita bermuzakarah ilmu2 ok jumpo lagi dehh..

  13. assalammu’alaikum kepada semua yang pernah menjadi warga Irsyadiah dari utara hingga selatan dan dari seberang lautan hanya semata-mata mencari mutiara ilmu.
    Berbagai idea, pengalaman dan cara boleh dilakukan untuk memajukan niat yang baik. Ana cadangkan pergilah ke fb “Irsyadiah Dimemori”, bertanya khabar dan bermuzakarah bila ada kelapangan masa. Bertukar-tukar pandangan.
    Mengambil maklumat mengenai Tuan Guru Hj.Yusuf, sudahkah meminta izin dari penulisnya yang tidak pernah menjejakkan kaki di Irsyadiah?

    • diiktiraf serta dimuliakan oleh baraqah2 kebanyakkan2 ulama’2 yg alim2 lagi yang arif2 lagi yang ahlillah yang asal mereka2 itu sentiasa istiqamah dalam ilmu wa amal ilaa akhirii..

  14. assalamu’alaikum yaa ahlillah..hiduplah dlm kasih sayang allah dan syfa’ah rasulullah s.a.w. serta baraqah guru2 ada silsilah hatta tabi,in2 khalaf salaf sahabat2 ila rasulullah s.a.w. amai2..

  15. salam
    boleh sy dapatkan no telefon sek pondok?? atau org perseorangan yg menguruskan sekolah..

  16. salam…pondok sungai bakap the best..wlaupun ana skolah dkat sne kejap jew tp memang memberi byk kenangan..:)

  17. assalamualaikum…mcmmana nak hubungi pihak pengurusan sek pondok n?i dah cari artikel tapi tak jumpa contact number.ada saper2 yg blh bantu saya? tolong sms no phone sek pondok pada saya.no saya 011-12409426.mengharap sgt2 jasa baik bekas2 pelajar yg terbaca komen saya ni

  18. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else experiencing issues with your blog.

    It looks like some of the text in your posts are running off the screen.
    Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to
    them as well? This might be a problem with my browser because I’ve had this happen before.
    Appreciate it

Leave your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s