6 comments on “Kisah Mustapha Kamal Ataturk – Mati tak diterima bumi

 1. Ataturk = Bapa Turki = Bapa Kemodenan Turki

  Antara ramai-ramai yang telah dianggap oleh Mustafa Kamal sebagai musuh ketatnya, salah seorangnya adalah Badiuzzaman Said Nursi. Walhal Said Nursi tidak pernah menganggap Mustafa Kamal sebagai musuhnya. Malah Said Baru menjauhi politik (menentang Mustafa Kamal).

  Ketika hampir waktu kematiannya, suhu badannya telah menjadi teramat panas hinggakan beliau menjadi koma (36 jam tersebut). Sesudah itu, beliau telah mengalami lupa ingatan (amnesia). Kematian yang mengazabkan. Menukarkan Masjid Aya Sophia menjadi sebuah muzium. Kini ramai rakyat turki sedang mengusahakan agar ia dikembalikan menjadi sebuah masjid. Ia adalah salah satu bukti kemenangan Sultan Muhamad Al-Fatih menawan Kota Konstatinopel.

  Dan tulisan turki yang asli sebelum dirumikan (seperti sekarang) adalah tulisan jawi.

  Like

 2. Kalau dah kata dia Yahudi mana boleh nak kebumi cara Islam..memanglah tanah tak terima. Yg syarat2 MK tu tak taulah betul ke tak sebab takde dalam sejarah Islam. Sekiranya syarat2 tersebut memang betul pasti ada dalam mana-mana buku terbitan ulama yg memperjuangkan Islam. Lagipun saya pernah ternampak kat internet Undang-undang Perkahwinan Ataturk masih lagi dalam bahasa Arab.

  Like

Leave your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s