3 comments on “Demam Sawan

  1. AndaI daPat saYa undUrkn masA,tIdak seSekaLi meBiarkn aNk ku kene saWan…dIsebbkn keCuaian,iLmu yg cEtek dlm peNjgaan ank2,terutAma bila ank deMam..meNyebabkn aNk saya keNe saWan pd umur 1 tahun…daN ia beLanjutn sehingga umurnya 4thn….dLm masa itu 7 kaLi aNk sy keNe dmm saWan…kini umurNya sDh 5 thn….sudaH tIdak keNe laGi…itupon sY mntkbaNtuan paKar..dan saYa tidaK aDa pilihan dgn baGi dIa mkn ubt…….

    Like

    • anak sy baru kena serangan sawan kali kedua malam td. kali pertama kena waktu umur dia 1tahun 2bulan, demam. malam tu memang sy perasaan dia taknak menyusu dan agak pasif.memang tak lena tidur.pagi tu tiba2 matanya terus ke atas dan kaki tgn terus menyentak kejang..kali pertama family sy hadapi mg kami takde knowledge ttg sawan tarik.sy hanya menangis sambil dukung anak mengiring time tu. sawan tu dlm satu minit. masa tu sgt takut kami terus ke hospital dan anak sy admitted utk pemantauan satu hari, alhamdulillah suhu bdn dia makin turun dan sihat sepenuhnya keesokkannya..semalam sy sampai dari pejabat baru nak menyusukan anak, terasa badan dia panas, sy terus bg makan ubat – pcm. selepas tu sambung menyusu semula, kemudian dia tertido, dlm beberapa minit tiba2 dia menagis menjerit tapi sekejap je then terus fit..walaupun dah kali 2 tapi rasa takut yg amat tu mg sentiasa ada..cuma kali ni sbb ada sikit ilmu maka perkara pertama jgn panik, bg anak mengiring ke sisi (anak sy ada keluarkan airliur buih2), sawannya juga dlm tempoh kurang 3minit. kemudia dia terus lemah dan drowsy,then terus tidur.sepanjang tu sy keep sponging, basahkan kepala, ketiak, pelipat paha..alhamdulillah suhu turun..harini dia cergas dan aktif mcm biasa semula..harap2 tiada apa yg serius.

      Like

    • Assalamualaikum… Anak saya juga mengalami masalah yg sama, kadangkala demamnya rendah pun boleh kena tarik. kini anak saya 5thn 3bln masih lg kena iaitu 13 Jan 2013. Bagaimana anak Azura dah sihat sepenuhnya? Ubat apa yg diberi?

      Like

Leave your comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s